Sfaturi utile

Sfaturi utile incalzire in pardoseala

Optim este ca surafata incalzirii in pardoseala sa fie peste 60 mp. Solicitati neaparat un sistem complet cu referinta la sistemul de monitorizare a temperaturii in incaperi, kit de gestionare a temperaturii si distribuitor cu debitmetre. Fara aceste componente sau cu produse de calitate slaba dvs ca beneficiar puteti avea impresia la predarea lucrarii ca e OK dar in maxim un an de functionare veti avea motive de regret .

Sistemul REHAU este sursa de inspiratie a tuturor celorlalti furnizori de sisteme de incalzire in pardoseala de pe piata solutiile copiate nefiind intotdeauna satisfacatoare. Experienta instalatorului in astfel de lucrari este esentiala! Majoritatea rebuturilor sunt datorate unor greseli elementare din partea instalatorului( umflarea si desprinderea pavimentului, neuniformitati mari de temperatura pe sectoerele aceleiasi retele, nefunctionarea unor retele, aport termic mai mic decat necesarul,etc.). Diferenta  de cost intre o instalatie buna si una rebut este minima  maxim 2 euro/mp insemnind probabil diferenta de manopera (cu toate ca este mai probabil ca un instalator necalificat sa ceara aceeasi manopera ca si unul experimentat).

Incalzirea in pardoseala este extraordinara din toate punctele de vedere,functional confera confort incredibil si foarte economic rezolvind la nivel inalt de satisfactie toate cerintele confortului intr-o incinta:circulatia aerului este minima,solutia in sine blocand curentii de aer intr-o incinta si nu ridica praful. Uniformizarea distributiei termice in incinta atit pe orizontala cit si pe verticala. La celelate sisteme de incalzire diferenta de temperatura intre cel mai de sus punct al camerei si pardoseala este de 7-12 grade des intalnit fiind cazul in care la nivelul tavanului este temperatura de 32-36 gr C si la podea 20-22 gr C pentru a asigura confort mediu de 24 gr C. La pardoseala incalzita diferenta intre nivalul 0 cm si 250 cm este de maxim 3 gr C.

Consum mic de combustibil pentru atingerea gradului de confort, la spatiile cu inaltime peste 3 m fiind practic singurul sistem valid de incalzire. Intr-un spatiu inalt efectul este ca in primii 3 m de la podea va fi temperatura optima ceruta iar peste aceasta inaltime aportul termic al instalatiei de incalzire in pardoseala scade semnificativ.

Nivel de zgomot redus(nul mai precis).

Nu sunt curenti de aer convectivi.

Lasa loc la upgrade, sistemul de incalzire in pardoseala este compatibil cu orice tip de punct termic, cazan pe lemne, centrala pe gaz si este cu siguranta singurul sistem absolut compatibil cu utilizarea panourilor solare cu aport la incalzire sau a pompelor de caldura.

Cu o minima investitie ulterioara se poate upgrada pentru racire in pardoseala. Totusi in cazul in care pavimentul este din parchet de lemn cu aviz pentru incalzirea in pardoseala, la racirea in pardoseala functionarea nu este stralucita. Daca toate sunt bune din acest punct de vedere consumul de energie electrica pentru climatizarea locuintei pe timp de vara, este redus cu jumatate fata de aer conditionat  pentru aceeasi suprafata. Este o buna oportunitate ulterioara.

Daca de exemplu intr-o incapere existe mobilier sau obiecte ocupind peste 40 % din surafata pardoselii (o baie este un bun exemplu,de regula cam 50 % din suprafata este disponibil incalzirii in pardoseala) sunt necesare obligatoriu corpuri statice suplimentare (calorifere).

Nu se pot folosi pavimente fara conductivitate termica buna. Sunt bune  pavimntele de piatra, placile ceramice, mocheta trafic, parchet laminat subtire sau parchet din lemn stratificat cu avizul producatorului pentru utilizarea la incalzire in pardoseala.

Pentru suprafete totale de incalzire in pardoseala mai mici de 40 mp nu este o buna idee, costul pe metru patrat fiind prea mare deja.

Incalzirea in pardoseala ridica nivelul podelei cu 8-10 cm fiind inclusa si izolatia cu polistiren aici. Pentru o camera initiala cu inaltime de 2,4 m acest fapt chiar pune o problema mare.

In zonele cu pardoseala radianta  nu se pot da gauri in sapa. Pare o problema evident ridicola dar experienta isi spune cuvintul aici.

In final costul total al instalatiei este cu siguranta mai mare  uneori si cu 50% decat cu alte solutii de calitate satisfacatoare. Comparatia de pret cu instalatiile cu PEX-al chinezesc si radiatoare fabricate pe vapor nu se pune.

Cu stima, Ing. Liviu Rusu –  Brand Manager

Instructiuni de executie incalzire in pardoseala

La executia sistemelor de incalzire in pardoseala se vor respecta urmatorii pasi: spalare, umplere si aerisire;  proba de presiune; proba de incalzire (punerea in functiune); dupa caz, se va face o incalzire de proba pentru finisaj.

Proba de incalzire in pardoseala (punerea in functiune)

Intre etapa de turnare a sapei si cea de punere in functiune (proba de incalzire) se va pastra o perioadă de timp de: 21 de zile pentru sape de ciment,  7 zile pentru sape de anhidrit, sau conform indicaţiilor producătorului. La incetarea operatiunii de incalzire a pardoselei se va evita o racire brusca a sapei. La folosirea maselor de egalizare se vor respecta indicaţiile producătorului maselor de egalizare.

Proba de incalzire in pardoseala pentru finisaj

Necesarul de umiditate al sapei pentru finisaj va fi  măsurat de catre o firma specializata in acest sens. Daca  este cazul, acest lucru se va mandata de catre beneficiarul lucrării. La utilizarea maselor de egalizare se vor respecta indicaţiile producătorului maselor de egalizare.

Tipuri de finisaje pentru pardoseala

Se vor respecta intocmai indicatiile producatorului referitoare la montaj, turnare si executie.

Finisaje din material textile: pentru un transfer termic mai bun se recomanda lipirea mochetei. Grosimea mochetei nu trebuie sa depaseasca 10 mm.

Finisaje din lemn (parchet)- pardoselile din parchet sunt utilizate cu success la incalzirea prin pardoseala. Trebuie luata totusi in calcul posibilitatea de formare a rosturilor. Se recomanda lipirea. Se va urmari consecvent ca atat umiditatea sapei cat si umiditatea parchetului la momentul aplicarii sa corespunda valorilor admise de norme, iar ca aditivul sa ramana elastic.

Finisaje din material plastic- materialele plastic sunt de asemenea adecvate pentru incalzirea prin pardoseala. Se recomandă lipirea placilor, respective dalelor din material plastic.

Piatra, clincherul si ceramic- cele mai adecvate materiale pentru incalzirea prin pardoseala sunt dalele de piatra, clincherul si placile ceramice. Se pot aplica fara restrictii tehnicile uzuale de montare: in strat adeziv subtire pe sapa intarita,  in strat adeziv gros pe sapa intarita, strat de mortar pe strat de separare.

Planuri de pozare incalzirea in pardoseala

Necesarul termic al unei incaperi poate fi  acoperit independent de planul de pozare. Acesta din urma influenteaza doar modul de distributie al temperaturii in incapere si la suprafata pardoselei. Necesarul termic al unei incaperi scade dinspre peretii exteriori catre centrul incaperii. Din acest motiv, tevile de incalzire se dispun de regula la un pas de montaj mai redus in zona marginala a incaperii (cea cu necesar termic mai ridicat).

Necesitatea proiectarii zonei marginale apare in functie de: tipul peretelui exterior (numarul si calitatea suprafetei ferestrelor),  gradul de utilizare al incaperii.

La un pas de montaj mai mic in zonele marginale si un pas de montaj mai mare in zonele utilizate ale incaperii (posibil la variantele de montaj “melc” si “meandra dublă”) se ating: confort ridicat in toata incaperea, temperaturi ale pardoselei confortabile in ciuda unui randament de incalzire ridicat, reducerea temperaturii pe tur si astfel un consum de energie redus.

Incalzire in pardoseala schema de pozare “Melc”: temperatura uniforma a suprafetei pe intregul circuit, dispunerea sigura a tevii in curba de 90 ° (nu creeaza problem la tevile din material plastic).

Incalzire in pardoseala schema de pozare “meandra simpla”: Pentru schema de pozare „meandră simplă” se va avea în vedere raza de curbură admisă a ţevii pentru unghiul de 180°.